Huisregels

Huisregels Dojo

Een dojo is een plaats waar men de judosport beoefend. In verband met de hygiëne zijn dan ook enkele regels opgesteld waar iedereen zich aan dient te houden. In deze huisregels is sprake van een judoka maar de regels gelden voor alle gebruikers van de dojo.

Hygiëne

De judomat mag uitsluitend betreden worden zonder schoenen of sokken. Schone sokken zijn alleen toegestaan bij medische redenen of bij wonden aan de voeten. Beginnende judoka’s mogen wel 1 sok dragen. Dit maakt het makkelijker oefeningen te doen, als links en rechts nog niet zo bekend is.

Buiten de judomat dient de judoka slippers te dragen die ze, voor het betreden van de mat, op de daarvoor bestemde plaats achterlaten. De judoka mag niet met blote voeten van en naar de WC gaan en met smerige voeten de mat weer opkomen! Daarom is het verplicht in verband met de hygiëne op de judomat om slippers te dragen bij het bezoeken van het toilet tijdens de trainingen of lessen.
Als de judoka’s zich omgekleed hebben, komen ze met de slippers aan naar de dojo. Niet met blote voeten of op buitenschoeisel.
Mochten er tijdens de les wondjes ontstaan of zijn er wondjes die snel open kunnen gaan, dan worden deze afgedekt worden met bijvoorbeeld een pleister.

Persoonlijke hygiëne en veiligheid

Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Teen- en vingernagels zijn schoon en kort geknipt. Dit ter voorkoming van verwondingen. Gebruik je medicijnen meld dit aan de trainer/leraar of begeleider van je groep zodat hij/zij hiervan af weet.

Judomatten alleen betreden met judopak. Als de matten zonder judopak betreden worden dient de kleding die je draagt schoon te zijn zonder scherpe uitsteeksels of scherpe metalen knopen of versieringen. Hiermee kun je elkaar verwonden maar ook de mat beschadigen.

Het dragen van sieraden zoals piercings, ringen, oorbellen, kettingen en horloges is niet toegestaan tijdens de lessen, trainingen, wedstrijden en evenementen om kans op verwonding bij elkaar te voorkomen.

Algemeen

Op de judomat wordt niet gegeten of gedronken, ook geen snoep of kauwgom.  Bij het verlaten van de dojo wordt alles netjes opgeruimd en de dojo en de judomat weer schoon achter gelaten.

Bedankt voor het opvolgen van de huisregels,
Bestuur Judovereniging Zevenbergen.